Spiegeltje, spiegeltje

We passeren met onze 911 op de A2 tussen Abcoude en Vinkeveen een opvallende oranje BMW met achter het stuur een zwarte man met een rastakapsel. Naast hem zit ook een zwarte man met een afrokapsel. De mannen stoten elkaar aan en wijzen naar onze Porsche. Dat gebeurt wel vaker, maar er is geen aanleiding om de BMW te controleren. Op het eerste gezicht is alles in orde. We willen ook niet discrimineren en laten ze rijden. Zij rijden het tankstation op bij Breukelen en wij nemen de afslag Breukelen. Met het in- en uitvoegen kan je redelijk onopvallend weer invoegen in het verkeer en kijken of er in het nieuwe plukje verkeer dat dan voorbij komt een potentiele overtreder zit. Het is en blijft rustig vandaag. Eigenlijk is dit de situatie waar je naar streeft, maar toch!
Gewisseld
We naderen ter hoogte van Nieuwegein weer de oranje BMW. Ze zijn waarschijnlijk direct doorgereden vanaf het tankstation. Ik kijk toch even naar binnen en zie dat de man met het afrokapsel nu achter het stuur zit en de rasta ernaast. Nu is het wel interessant om ze te controleren. Waarschijnlijk heeft ‘rasta’ geen rijbewijs. Nadat ze ons gezien hebben ze kennelijk het zekere voor het onzekere genomen en zijn ze van bestuurder gewisseld. Ter hoogte van Vianen geven we een stopteken. Ik vraag eerst aan de passagier met het rastakapsel of ik zijn rijbewijs mag zien. Die heeft hij niet: “Ík heb ook niet gereden wachtmeester, ik zit er alleen maar naast.” Ik fris zijn geheugen een beetje op en uiteindelijk geeft hij toe dat hij zonder geldig rijbewijs heeft gereden. Ik noteer zijn gegevens en zeg hem proces-verbaal aan. Hij stemt hierin toe. Vervolgens vraag ik routinematig naar het rijbewijs van de bestuurder. ‘Ik heb ook geen rijbewijs’,  zegt hij met een onvervalst Surinaams accent! Dat komt niet zo vaak voor: In 1 controle twee bestuurders zonder rijbewijs! We ontkomen er niet aan om de auto naar het bureau in Driebergen te brengen en daar te stallen totdat er iemand komt die wel een rijbewijs heeft. Het is zondag en wij kunnen de personalia van de twee op geen enkele wijze controleren. Om enige zekerheid in te bouwen vraag ik of een foto van dit bijzondere duo mag maken. Zij stemmen hiermee in en wij brengen ze daarna naar de trein.
Vale kentekenplaat
Een paar weken later zie ik een auto met een vale kentekenplaat op de A2 rijden ter hoogte van Vianen. Kentekenplaten hebben altijd onze aandacht. Daar is veel aan af te ‘lezen’. Is het vals of waarom, in dit geval, is het zo slecht leesbaar. Ik besluit om een nader onderzoek in te stellen en zie tot mijn verbazing dat de mij bekende ‘rasta’ achter het stuur zit. Dit keer is hij alleen. Zou hij al een rijbewijs hebben? Ik vraag hem naar zijn rijbewijs en hij komt meteen met een Surinaams rijbewijs op de proppen. Afgezien van het feit dat hij als Nederlands ingezetene een Nederlands rijbewijs dient te hebben is het rijbewijs afgegeven aan een ander persoon. De gegevens die hij onlangs opgaf waren correct. Dit rijbewijs is dus niet van hem. Ik laat hem weten dat ik hem nog ken van onze laatste ontmoeting. Hij blijft volhouden dat hij mij voor het eerst heeft gezien. Ik vraag hem voor de formaliteit naar zijn naam. Hij geeft exact de naam op van het rijbewijs. Hij geeft dus nu een valse naam op of heeft dat toen gedaan. Reden genoeg om de man aan te houden. We nemen met mee naar het bureau in Driebergen. Ik laat hem de foto’s zien die ik van hem heb genomen. Als ik aan hem vraag wie deze man dan is, die als twee druppels water op hem lijkt, zegt hij dat deze man wel eens heeft gezien. Ik: ‘Ja elke ochtend in de spiegel!’

 
E-mailen
Instagram