AFSTAND HOUDEN (2020)

Afstand houden stond jaren in de ergernis top tien van verkeersovertredingen. We hadden hadden het dan over te weinig afstand houden. De norm was toen tenminste 2 seconden afstand houden. Eigenlijk was 1,8 seconden voldoende, echter dat communiceerde zo moeilijk, dus vandaar dat het reclamebureau het naar boven had afgerond. In die tijd ging ik naar het theater en de cabaretier nam de hype ook mee in zijn voorstelling. Twee seconden afstand houden; zolang kan ik dat nog wel volhouden, was zijn conclusie en ook van vele weggebruikers gelet op het aantal bekeuringen die we daar voor uitschreven. Zo ook een autohandelaar op de A1 richting Amsterdam die al bumperklevend knooppunt Eemnes passeerde. Zijn verklaring voor zijn a-sociale weggedrag was voor hem heel plausibel: De auto voor hem was te koop, maar hij kon het 06-nummer op de het pamflet op de achterruit niet lezen en moest er wat korter op rijden om zijn ambulante handel in stand te houden.
Nu jaren later zijn we weer in ban van afstand houden. Maar dan in het sociale verkeer. De norm is 1,5 meter ongeacht je nu wel of geen mondkapje draagt. We waren er net aan gewend dat je in het openbaar vervoer en in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid geen gezichtsbedekkende kleding mochten dragen. Wie had kunnen bevroeden dat zo’n zeven maanden later dit verbod door Corona al meer dan acht maanden buitenspel is gezet. Sterker nog er vallen bekeuringen als je het mondkapje op de genoemde plaatsen niet draagt.
Afstand houden is dus van levensbelang, niet alleen in het verkeer maar ook als er geen blik om ons heen zit. Dat blik maakt ook minder kilometers, waardoor er minder confrontaties zijn in het verkeer, minder files, minder aanrijdingen, minder CO2 uitstoot. Je zou bijna zeggen dat COVID-19 een zegen is voor de mensheid. Maar dat is het zeker niet. De nodige schrijnende gevallen dienen zich aan. Denk aan de dodelijke slachtoffers, ziekenhuisopnames, horeca, theaters, reisbureaus, busvervoer en nog veel meer.
Daarentegen, pakketdiensten kunnen het niet aan en die hebben haast. Ze zijn nog wel bereid om je pakje voor de deur te zetten met inachtneming van de 1,5 meter. In het verkeer nemen ze het niet allemaal even nauw met de 2 seconden regel die ook nog steeds van kracht is. Dat is jammer, want ze worden er nog amper op aangesproken, omdat de prioriteit in 2020 van verkeershandhaving door Corona nog meer naar de achtergrond is verdwenen.
Moraal van het verhaal: Houd onder alle omstandigheden afstand en blijf gezond. Prettige feestdagen en een voorspoedig 2021.

 
E-mailen
Instagram