Verhuur Fiat 500 €129,50 per dag

SnappCar: KLIK HIER

LoyaltyRide: KLIK HIER

Rechtstreeks: KLIK HIER

Via marktplaats gaat rechtstreeks niet altijd, ga dan naar franszuiderhoek.nl

HANDLEIDING FIAT 500D 1972

Inleiding

Deze witte Fiat uit 1972 is in 1973 voorzien van een Nederlands kenteken. De 500 is in 1957 door Fiat geintroduceerd en is een van de kleinste auto's die in massa is geproduceerd. De 500 is tot 1975 geproduceerd en er zijn 3,5 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. In Belgie heeft de Fiat 500 bolleke als bijnaam, in Nederland rugzakje. Dit compacte autootje is voorzien van een tweecilinder viertaktmotor van 499 cc, voorzien van 1 carburateur en heeft een vermogen van 18 pk! De vier handgeschakelde versnellingen brengen deze 'krachten' over naar de achterwielen. De versnellingsbak is niet gesynchroniseerd en dient men te 'dubbelklutsen' bij het terugschakelen.

Het vehikel is voorzien van 2 deuren, een dwarsgeplaatste bladveer aan de voorzijde en schroefveren aan de achterzijde. Om het gevaarte weer tot stilstand te brengen is het voorzien van trommelremmen zowel voor en als achter. Het gewicht is 530 kg en de tankinhoud 22 liter. Het verbruik is rond de 1 op 15. Dit type is geproduceerd tussen 1965 en 1972. De topsnelheid bedraagt max. 100 km/uur. In het huurcontract sluiten we het gebruik van de Fiat op de autosnelweg uit ivm de veiligheid en een maximum van 150 km (rondje om de kerk).

Deze 500 verkeert niet in concoursstaat, maar rijdt en schakelt goed met de onlangs gereviseerde versnellingsbak. De taxatiewaarde is €6500 en voor dit bedrag is de Fiat ook te koop ;-).

                           Verstellen van de stoel en gordels

Onder het zitgedeelte van de stoel zit een handle. Trek deze naar boven en dan kan de stoel naar voren en naar acheren. De rugleuning is niet te verstellen. Naast de stoel zit de vergrendeling om de stoel naar voren te klappen, om een passagier achterin plaats te laten nemen. De Fiat is voorzien van heupgordels. Vanaf 1971 was het verplicht om gordels aan te brengen in de auto. Het dragen daarvan is dan ook verplicht.

Starten

Bij een koude start is het noodzakelijk om kort gebruik te maken van de choke (zwarte handle rechts naast de betuurdersstoel). Met de handle daarnaast schakelt men de startmotor in nadat de contactsleutel eerst helemaal naar rechts is gedraaid tot de rode lampjes op het dashboard branden.

Schakelen

De Fiat is voorzien van vier versnellingen. Het opschakelen gaat prima als men dat rustig doet: leg de versnellingspook tegen de juiste versnelling aan en bij het juiste toerental valt deze er vanzelf in, na het ontkoppelen. Terugschakelen vereist 'dubbelklutsen'. Zet de versnellingspook in z'n vrij, laat de koppeling weer opkomen, geef gas, druk de koppeling weer in en schakel de versnelling in een lagere versnelling op dezelfde manier als je opschakelt. Terugschakelen naar de 1e versnelling kan alleen als de auto stilstaat. Mocht de auto nog langzaam rijden 'dubbel kluts' en schakel naar de 2e versnelling.

De achteruit zit naast de 4e versnelling. Om hier te komen dient men de koppeling in te drukken, de versnellingspook in te drukken en deze naast de 4e versnelling te zetten. Met enige oefening gaat het schakelen soepel en het geeft een extra dimensie aan het rijden met deze Fiat 500.

Dashboard

Het dashboard is eenvoudig en heeft alleen een snelheidsmeter. Deze snelheidsmeter is voorzien van een aantal lampjes waaronder het waarschuwingslampje van de brandstof. Als dit lampje gaat branden kan je nog ongeveer 25 kilometer rijden. Eerder tanken is natuurlijk aan te raden. De schakelaars zijn voor de verlichting en de ruitenwisser. Onder het dashboard zit een pompje om water te spoeien op de voorruit. Er is geen radio in deze auto om optimaal van het geronk van het motortje achterin te genieten!

Open dak

Het dak is voorzien van een zogenaamd 'sunroof'. Door de handle uit de vergrendeling te halen kan het linnen dakje of voor de helft of helemaal open. In het laatste geval ligt het dakje achter op het dak van de auto.

Brandstof

De tank bevindt zich onder de kofferdeksel aan de voorzijde. De Fiat rijdt op 98 (E5) ongelood. In Driebergen kan bij BP op de Hoofdstraat tegenover BP worden getankt. In Den Dolder op de weg richting Soest. Het bijvullen met loodvervanger kan bij het inleveren.

Openen en sluiten motorkap en kofferdeksel

De motorkap aan de achterzijde is eenvoudig te openen door de handle omhoog te trekken. Het sluiten is eenvoudig door deze weer in de vergrendeling te laten vallen. De kofferdeksel opent men door binnen aan een handle links onder het dashbord te trekken. Druk de haak (als je er voor staat met het gezicht naar de voorruit gericht) rechts van het midden in en open het koferdeksel. Deze blijft automatisch openstaan als je deze helemaal opent. Bij het sluiten even de pal achter in het midden indrukken en even kijken of de haak goed in het gaatje valt vlak bij het slot. Met een lichte duw gaat deze weer in de vergrendeling.


Veel rijplezier en heeft u nog vragen? Bel gerust op 06-186 555 54. De geprinte versie van deze gebruiksaanwijzing ligt ook in de Fiat 500.