Wie vertelt het thuis? (Route 1 2016)

Stel je raakt betrokken bij een ongeval. Bij het dragen van de gordel heb je meer kans op overleven dan dat je hem niet draagt, dat is statisch vastgesteld. In die gevallen kan je het thuis zelf vertellen wat je is overkomen. In die andere gevallen komen wij het vertellen en ik kan je verzekeren zo'n boodschap gaat niet in je 'kouwe' kleren zitten. De emoties van de achtergebleven familieleden zijn enorm en vaak onbeschrijfelijk. Daar sta je niet bij stil als je in je vrachtauto stapt en de gordel ongemoeid laat of nog erger deze zodanig manipuleert dat in ieder geval het lampje op het dashboard niet gaat branden en die vervelende piep achterwege blijft.

Kreukelzone

De autogordel vangt de krachten op die vrijkomen bij een aanrijding. Krachten die jezelf niet op kan vangen en je in het minste geval een polsbreuk oplevert. De autogordel zorgt er eigenlijk voor dat je 1 geheel wordt met je vrachtauto. Je gaat gebruik maken van alle veiligheidsvoorzieningen die hiermee zijn verbonden. Je blijft op je stoel zitten, zodat je in een noodsituatie op de plek blijft zitten waar je moet zitten: Achter het stuur. Je maakt gebruik van de kreukelzone van de truck. De impact is minder hevig dan wanneer je door de cabine vliegt of nog erger: eruit. Je blijft recht voor de airbag zitten en maakt er daardoor optimaal gebruik van. Je schiet er in ieder geval niet langs tegen het raam of nog steviger de raamstijl. Kan je niet meer zelfstandig uit je cabine komen, dan vinden de hulpverleners je sneller omdat ze niet in de hele cabine hoeven te zoeken. Ik kan je verzekeren: Die is groot als je maar weinig tijd hebt om iemand te redden. 

Ongeleid projectiel

Je passagier geen gordel om? Een ongeleid dodelijk projectiel. Die gaat namelijk met dezelfde snelheid door de cabine die de vrachtauto reed voordat de aanrijding plaats vond. Die doet hij dus niet om voor zichzelf, maar ook voor jou. Maak het bespreekbaar. Doe mij, jezelf en vooral je familie een plezier: Zorg dat wij het niet hoeven te vertellen. Een veilige rit toegewenst.