Worden we allemaal videosurveillant? (Verkeersknooppunt #200)

In dezelfde maand dat ze in Driebergen het beeld van de videosurveillance op zwart hebben gezet kondigt Telegraaf TV Dashcam de Movie aan. Dat we met de huidige sociale media allemaal journalist zijn geworden is al geruime tijd onderwerp van discussie, maar daar komt een nieuw fenomeen bij: We worden allemaal videosurveillant!

Een paar tientjes
Voor een paar tientjes schaf je tegenwoordig een camera aan die je op je voorruit kan plakken. Afhankelijk van de prijs met goede tot zeer goede beeldkwaliteit en met de huidige GPS-techniek eventueel uitgevoerd met locatiebepaling en geprojecteerde snelheid. We kenden de beelden al uit de Oostbloklanden, sterker nog in Rusland is de aanwezigheid van zo’n camera door de verzekeringsmaatschappijen verplicht gesteld. Het is natuurlijk de vraag of het hier ook gaat gebeuren, want als je zoiets verplicht stelt moet je dat ook (kunnen) controleren. Dat er steeds meer camera’s achter de voorruiten zullen verschijnen is zo goed als zeker.

Grondlegger Leo de Haas
Verschillende media hebben op het voorhanden hebben van deze beelden handig ingespeeld. Nu de grondlegger van de dashcam, Leo de Haas, is gestopt met Blik op de Weg zien we op internet het nodige beeldmateriaal verschijnen. Onder het motto ‘voor niets gaat de zon op’, gaat er aan het vertonen van de beelden steevast een advertentie aan vooraf. Nu heb ik niets tegen op een ‘verdienmodel’, maar als dit ten gevolge van verkeersleed is heb ik daar zo mijn vraagtekens bij. Aan de verkeersprogramma’s waar we als politie aan meewerken staan uiteraard ook inkomsten voor de producent tegenover, maar daar pakken de verkeersovertreder wel direct aan en gaat er mogelijk een preventieve werking van uit. We kunnen in ieder geval onze verkeersboodschap kwijt.

A-sociaal verkeersgedrag van alle tijden
De dashcam-filmpjes worden ook aan de politie aangeboden om aan de hand van het beeldmateriaal de a-sociale bestuurder op te sporen en ter vervolging aan te bieden aan het Openbaar Ministerie. Zitten we hier als politie en OM op te wachten? Lijkt mij niet. Ik denk dat we onze tijd beter kunnen besteden op de weg om dit gedrag zelf op te sporen, de bestuurder direct staande te houden, daar waar mogelijk het rijbewijs invorderen of mededelen dat we het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid gaan informeren. We nemen daarmee niet alleen direct het probleem weg, maar zal op de lange termijn ook voor het stagneren van de filmpjes op internet zorgen. Dit laatste is natuurlijk een utopie, want a-sociaal verkeersgedrag is van alle tijden, dus ook van deze tijd. Dat ga je zeker niet tegen met geringe pakkans van dit moment.

Lijdzaam toezien?
Blijft over: Gaan we lijdzaam toezien of gaan we een werkwijze ontwikkelen om dit ongewenste (verkeers)beeld aan te pakken? Suggesties zijn van harte welkom! Het huidige beeldmateriaal is natuurlijk van harte welkom als er sprake is van ernstige verkeersmisdrijven of dit de oorzaak van een ernstig ongeval aan het licht kan brengen.