RUIM BAAN VOOR OUD-CHAUFFEURS (Route 2/2018)

Vergrijzing onder chauffeurs, terwijl transportbedrijven groeien. Volgens Brancheorganisatie Transport en Logistiek (TLN) zal dit in 2020 leiden tot een tekort van ongeveer 30.000 chauffeurs. Maar waar haal je zo snel 30.000 chauffeurs vandaan? Woordvoerder van de Nationale Politie Frans Zuiderhoek heeft een mogelijke oplossing.

“Het grote tekort aan chauffeurs is een bekend probleem binnen de transportwereld. Wat ik de laatste tijd steeds vaker hoor, is dat oud chauffeurs of mensen met een groot rijbewijs weer (tijdelijk) achter het stuur kruipen. Laatst hoorde ik zelfs dat iemand, die altijd werkzaam is geweest bij personeelszaken, na zijn pensioen het chauffeurs vak weer heeft opgepakt. Ik heb zelf een groot rijbewijs dus zoiets lijkt mij ook wel wat tijdens mijn pensioen. En ik denk dat er meer mensen zijn die daar wel oren naar hebben.

Er zitten echter wel wat haken en ogen aan deze oplossing. Zoals jullie weten, zijn beroepschauffeurs verplicht hun vakbekwaamheid up-to-date te houden door het volgen van cursussen en code 95. Tot een paar jaar geleden bestond er een ontheffing voor chauffeurs die minder dan twaalf uur per week op een vrachtwagen rijden en voor chauffeurs die voor 1955 zijn geboren. Sinds 1 juli 2015 is deze regeling echter opgeheven en dat betekent dat elke beroepschauffeur zijn of haar code 95 moet halen voordat ze de weg op mogen. Op mijn rijbewijs staat deze aantekening met einddatum 19 april 2020.

Voor oud chauffeurs en mensen die ooit hun groot rijbewijs hebben gehaald, vormt dit ook een belemmering. Je vakbekwaamheid bijhouden in een andere vorm behoort wel tot de mogelijkheden maar dit vraagt een behoorlijke investering. Gezien het chauffeurstekort, pleit ik voor een aangepaste regeling of zelfs het opnieuw invoeren van de ontheffing. Alleen nieuwe chauffeurs werven, kost namelijk veel tijd en geld. Het zou geen gek idee zijn om in ons land te kijken of er oud chauffeurs zijn die op tijdelijke basis weer aan de slag willen.

De trucks van tegenwoordig kunnen steeds meer zelf. Enige oefening is natuurlijk verreist maar nog steeds geldt: met gezond verstand kom je een heel eind en de moderne techniek helpt je een handje mee. Als er goede afspraken worden gemaakt dan lijkt het mij een goed idee om gebruik te maken van alle mogelijkheden die we al in huis hebben!”