Nationale Verkeerstest 2016 een Nationale Verkeersramp (Verkeersknooppunt 199)

De Nationale Verkeerstest 2016, begin november uitgezonden bij RTL5, was wat mij betreft een regelrechte Nationale Verkeersramp!

Gelukkig heb ik de uitzending later teruggekeken zonder reclameblokken anders had ik het niet volgehouden.

Prangende vraag

Een paar maanden terug benaderde het bedrijf dat de test voor RTL in elkaar zou zetten mij met een prangende vraag: 'Of je tijdens het autorijden achter het stuur een biertje mocht drinken.' Ik probeerde hen er nog van te overtuigen dat dat soort vragen niet in een verkeerstest thuis horen als je de bedoeling hebt om de verkeersveiligheid in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Het is antwoord is namelijk 'ja'. En ja hoor, die vraag zat er gewoon in! Presentator Rick Brandsteder: 'Dat had ik jaren eerder moeten weten!'.

Verkeersdeskundige

Hoog boven in de zaal zat Heleen de Geest, filelezer van de ANWB, op een troon. Zij was als verkeersdeskundige aangesteld. Dappere poging van de ANWB om toch nog iets van deze verkeerstest te maken. Als het echter om techniek gaat - en daar is de ANWB toch vooral van - slaat ze de plank volledig mis. Simpel uitleggen dat bij het gas loslaten en de auto in de versnelling laten staan de brandstoftoevoer wordt afgesloten, waardoor er geen sprake is van brandstrofgebruik, kwam niet in haar op.

Spray

Brandsteder gaf ook nog een bus spray aan zijn collega presentator Yolanthe waarmee je de kentekenplaat kan bewerken, zodat deze niet meer leesbaar is op de 'flitsfoto'. De Geest van de ANWB: 'Is nog te verkrijgen in Amerika en daar is het een hit.' Tot overmaat van ramp weten ze ook nog te melden dat het opzettelijk door een plas rijden en daarmee mensen nat maken alleen in Japan is strafbaar gesteld. In Nederland is dat gewoon smaad en dus ook strafbaar.

Mobiele telefoon

Ik had de bedenkers van deze Nationale Verkeerstest ook nog op het spoor gezet van het gebruik van de mobiele telefoon en de regels daaromtrent. Dat je deze bijvoorbeeld niet tussen je helm of tussen oor en schouder mag klemmen. Ze wisten de vraag en het juiste antwoord hierop zodanig te draaien dat je op de fiets mag bellen!

Olie peilen

Wat ook niets met verkeersveiligheid te maken had, was de vraag waar je moest 'peilen om de olie van een auto bij te vullen'. Gelukkig hadden ze de bordjes van de vier mogelijkheden bij de vulopeningen geplaatst, zodat de vraag in zijn geheel niet klopte en er echt niet toe deed! In de categorie verkeersveiligheid kwamen er vier verkeersregels voorbij die in het buitenland van kracht zijn, waaronder toeteren als je een gewonde naar het ziekenhuis vervoerd. Eén regel klopte niet en dat was dat je in België niet achteruit mag rijden met kinderen op de achterbank (!). Toch handig om te weten .. !?

Overstekende prostituees

Tot slot gingen de laatste tien vragen over verkeerssymbolen. Slechts de helft had betrekking op daadwerkelijk verkeerssymbolen. Borden met overstekende prostituees en op Pokémon jagende Vierdaagse lopers kent ons Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels niet. Als de presentator het dan over een stoplicht heeft in plaats van een verkeerslicht, dan haak ik volledig af. Mij hoeven ze volgend jaar jaar in ieder geval niet meer te bellen! De ANWB zou die overweging ook moeten maken.

PS

Op Twitter was het commentaar op de #verkeerstest niet van de lucht. Deze vond ik het meest treffend: '@Rooosvicee: Wanneer ik Yolanthe zie denk ik eigenlijk alleen maar aan bewakingscamera's in een parkeergarage #Verkeerstest.'