ZO GAAT EEN FRANSE OPLICHTER TE WERK

Bijschrift bij de foto’s: Ik ga er van uit dat alle toegezonden documenten vals zijn.

Bezin(t) eer ge begint

Op een rustige zaterdagmorgen kreeg ik een mailtje van Philippe Lopez uit Frankrijk. Hij had op een verdwaalde website in België gezien dat ik mijn Moto Morini te koop had aangeboden. Die advertentie kon wel een jaar oud zijn toen ik uit frustratie mijn 3 1/2 te koop had aangeboden, omdat ik met deze nergens voor onderhoud terecht kon. Inmiddels had ik een ontstekingsprobleem getackeld (onvoldoende massa) en een kapotte bougie vervangen, waardoor mijn tweewieler eigenlijk deed, waarvoor deze in het leven was geroepen. De restauratie het jaar daarvoor was dus niet voor niets geweest en zag de oldtimer uit 1975 er weer als nieuw uit en reed ook nog eens goed. Geen enkele reden dus om het oude beestje van de hand te doen, sterker nog ik had ook een monteur gevonden die met veel liefde de V-twin van nieuwe banden, distributiesnaar en nieuwe olie voorzag. Hij monteerde ook een nieuwe remklauw en stelde de kleppen. Ik kon de ‘red devil’ met een gerust hart in de winterstand zetten.

Pas de problem

Ik ben geïnteresseerd in uw motor, stuur een paar foto’s’, was de reactie na mijn verbazing dat de motor nog steeds ergens te koop stond. Over de vraagprijs deed hij niet moeilijk, want wat mij betreft was de vraagprijs van 6250 euro een vaste prijs geworden. De ‘grote beurt’ zou waarschijnlijk ook de nodige kosten met zich meebrengen. ‘Pas de problem’, had mij aan het denken moeten zetten. De aspirant koper vroeg niet hoeveel kilometers de Italiaanse schoonheid had gelopen, laat staan in welke staat van onderhoud deze verkeerde. Ik hoefde namelijk alleen mijn rekeningnummer en adres te mailen en dan zou hij het bedrag overmaken.

Gauw verdiend!

‘Dat is gauw verdiend’, dacht ik bij mijzelf en ik ging direct op zoek naar een andere motor. In Ede stond een Moto Morini in originele Italiaanse politie-uitvoering voor maar 3950 euro. Een jongensdroom kwam uit. De rekensom was gauw gemaakt en ik stuurde aan Philippe Lopez uit Marseille de gevraagde gegevens. Ik had al wel tegen mijn echtgenote gezegd dat als ík eerst wat zou moeten betalen, ik zou stoppen met deze transactie. Nog geen uur later stuurde de Fransoos een bewijs van de CIC-bank in Paris dat hij de bank opdracht had gegeven om 6545 euro naar mijn rekening over te maken. De verhoging legde hij direct uit: Er moest volgens de Franse wetgeving 295 euro belasting te worden betaald en die betaalde hij aan mij uit, zodat ik deze belasting kon voldoen. Ter ondersteuning stuurde hij een uitleg van de Franse belastingdienst. Ik kreeg van hem en M. Bezin van de CIC bank de Paris het verzoek om dit bedrag over te maken op een Franse rekening , waardoor de 6545 op mijn rekening kon worden overgemaakt. Dat was dus het signaal: Hier klopt iets niet! Dat Lopez totaal niet was geïnteresseerd in kilometerstand en staat van de motor was eigenlijk al het 1e signaal.

OSINT-training

Nou wil het toeval dat ik na 47,5 jaar bij de politie te hebben gewerkt, ben door gegaan als politie-vrijwilliger op het gebied van aanpak cybercrime. Ik volgde twee OSINT-trainingen. OSINT staat voor Open Source Intelligence oftewel openbare bronnen gebruiken voor recherche- en antecedenten onderzoeken.
Ik kwam tot de ontdekking dat de postcode op het stortingsbewijs van de CIC drie cijfers verschilde met de echte postcode van het adres van CIC in Parijs. Op het meegezonden formulier van de belastingdienst stond een tikfout: Fiscalites in plaats van Fiscalité en als ik M BEZIN CIC op internet intikte kwam ik op de site scamwarners.com. Daar stond het zelfde verzoek om de belasting te betalen die ook aan mij was gemaild. Ik liet Philip per mail weten dat ik niet van plan was om maar iets te betalen zonder enige zekerheid en zette onder mijn naam mijn website www.franszuiderhoek.nl. Als hij overigens ook enige moeite had gedaan om uit te vinden  met wie hij ‘zaken’ ging doen dan had hij zich waarschijnlijk wel bedacht.

Moraal van het verhaal

Ik heb Scamwarners op de hoogte gesteld dat de oplichter nog steeds op dezelfde wijze actief is en de CIC bank in Parijs verzocht om aangifte te doen van valsheid in geschrifte. Aangifte doen in Nederland heeft geen zin omdat er geen sprake is van een voltooid delict. Moraal van het verhaal: BEZIN(t) eer ge begint.

NB. Ik heb nog twee keer naar de bank in Parijs gemaild, dat oplichters documenten van de bank misbruiken. Ik heb daar geen enkele reactie op mogen ontvangen!

 
E-mailen
Instagram